slide 1

Процес подачі документів до візового центру

Заявник подає документи з метою відкриття національної польської візи до Візового центру - тільки після оплати сервісного збору (послуг ППВА), проходження процесу реєстрації і отримавши конкретну дату подачі документів (чергу). Для цього вам потрібно прийти у Візовий центр, який ви зареєструвалися у конкретний день та час зазначений у вашій реєстрації. Потрібно подати заповнену анкету і необхідні супровідні документи відповідно до мети подорожі. Ви можете також замовити послугу кур’єрської доставки вашого паспорта як у день подачі документів, так і опісля. У день подачі візової заяви необхідно надати оригінал чеку про оплату послуг ППВА. Документи, які треба мати у Візовому центрі:  

1. Візова анкета:

  • - заповнена латинськими літерами (польською, англійською або українською в транслітерації)
  • - підписана особисто заявником.

2. Закордонний паспорт дійсний принаймні 3 місяці після дати останнього запланованого виїзду з території країн ЄС; - містить принаймні дві вільні сторінки (для віз) і виданий не раніше, ніж 10 років тому. - у випадку наявності інших закордонних паспортів, їх потрібно додати до анкети (оригінали та копії). Якщо попередні паспорти були здані, в українському паспорті має бути відповідна відмітка або довідка з ОВІРу про його вилучення. Продовжені або пошкоджені паспорти до розгляду не приймаються.  

Внутрішній паспорт – оригінал і копія всіх сторінок з відмітками. Згідно з ст. 16 і ст. 18 постанови Вищої Ради України про паспорти (Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2503-12) протягом 1 місяця від дати зміни прізвища, паспорт повинен бути зміненим.

Важливо: прізвище, ім’я та по-батькові у внутрішньому та закордонному паспортах, а також в інших супроводжуючих документах заявників повинні бути ідентичні.  

Страховий медичний поліс

  • Оригінал та копія страхового медичного полісу, що відповідає наступним вимогам:
  • Зона покриття – Європа, Шенген або весь світ, сума покриття на особу - 30000 €, сума франшизи не повинна перевищувати 150 € (100 € у випадку подачі документів у Рівному, Тернополі та Луцьку).
  • Страховий поліс повинен бути виключно надрукований машинописом;
  • Усі дані заявника в страховому полісі повинні бути правильними (ПІБ, повна домашня адреса проживання, номер закордонного паспорту й дата народження).
  • При одноразовій поїздці, період страхування повинен бути на 15 днів більший від дати дії візи. У випадку одного в’їзду, медичний поліс має покривати всі дні запланованого перебування; у випадку багаторазового перебування медичний поліс може покривати лише першу поїздку.
  • Страхувальником може виступати лише повнолітня особа. У випадку подачі документів для неповнолітньої особи Страхувальником може виступати один з батьків/офіційних опікунів.  

Запрошення від працедавця: 

  • Оригінал і копія заяви-доручення на виконання праці, зареєстрованої в Повітовому бюро праці. Запрошення повинно містити наступну інформацію:
  • Дата видачі, підпис і печатку відповідальної особи в Повітовому бюро праці;
  • Назва запрошувальної фірми, підпис роботодавця;
  • Прізвище, ім’я, рік народження, серія і номер дійсного закордонного паспорта заявника;
  • Мета та тривалість візиту (дати, кількість днів перебування);

Запрошення повинно бути надруковане не офіційному бланку Повітового Бюро Праці. На підставі цього запрошення візу може просити лише та особа, чиї дані у ньому вказані.

Такий тип запрошення не дає права подавати документи на візу родині заявника. Якщо Ви подали документи на отримання національної візи, Вам не потрібно надавати біометричні дані. 

Важливо пам’ятати: 

  1. У випадку, якщо надані Вами дані при реєстрації не відповідатимуть даним, зазначеним у Вашій квитанції – реєстрація буде неможлива.
  2. Оплачена квитанція із зазначеними особистими даними не може бути передана третім особам. Право скористатися послугами ППВА має лише та людина, дані якої зазначені у квитанції про оплату.
  3. Радимо Вам здійснити реєстрацію на підставі унікального коду не пізніше 2 місяців з моменту оплати. Квитанція про оплату послуг ППВА вважається дійсною протягом 6 місяців із дня оплати.
  4. За допомогою квитанції з унікальним кодом можна здійснити лише одну реєстрацію для подачі документів.

Процедура повернення коштів за попередньо сплачену послугу

У випадку, якщо після здійснення передплати сервісного збору, документи не були подані до ППВА, заявник має право на здійснення повернення коштів. У такому випадку:  

  • Особисто зверніться до відповідного Пункту Прийому Візових Анкет до Польщі у вашому місті.
  • Напишіть заяву на повернення коштів.
  • Як підтвердження надайте оригінал внутрішнього та закордонного паспортів, оригінал квитанції про попередню оплату сервісного збору, яку видав касир у день здійснення оплати.
  • Щоб отримати кошти за попередньо сплачений збір, будь ласка, надайте в банку оригінал внутрішнього та закордонного паспортів, оригінал квитанції про попередню оплату сервісного збору, яку видав касир у день здійснення оплати. • Повернення коштів здійснюється від 10 робочих днів.

 Увага: Використання Унікального Коду для повторної реєстрації у Пункти Прийому Візових Анкет є неможливим.

Після того, як Ви подали документи до ППВА, вони будуть передані на розгляд та винесення рішення відповідним Генеральним Консульством. Термін розгляду справ – від 6 робочих днів не враховуючи дня подачі документів.

Як тільки опрацьовані документи будуть отримані в ППВА, Вам надійде СМС повідомлення або електронне повідомлення про статус ваших документів. Також перевірити статус можна на нашому сайті або в кол-центрі.

Отримати паспорт можна кожного дня з 08:30 до 15:30. При собі необхідно мати:

  • Заявнику особисто: оригінал чеку про оплату, що був виданий під час подачі документів працівником ППВА, та внутрішній паспорт.
  • Одним із подружжя*: оригінал чеку про оплату, що був виданий під час подачі документів працівником ППВА, внутрішній паспорт та оригінал свідоцтва про шлюб.

* Для ППВА у Харкові та Дніпропетровську – додатково необхідно надати нотаріально завірену довіреність